اشتغال همیشه یکی از مهمترین دغدغههای همه اقشار جامعه، بهویژه توانیابان و نابینایان بوده است. مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز نیز با توجه به همین مسأله، مباحث یکی از پنلهای سهگانه نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال در بهمنماه سال ۱۴۰۲ را به موضوع اشتغال اختصاص داد و همچنان نیز فراهم ساختن بستر لازم و رفع موانع موجود برای اشتغال نابینایان و کمبینایان، خصوصاً در حوزه فناوری اطلاعات را پیگیری میکند.
افزایش سطح آگاهی عمومی و بهبود دسترسپذیری فضای مجازی دو عامل مهم در تحقق تسهیل اشتغال نابینایان با کمک فناوری اطلاعات است. در همین راستا، مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز در روز سهشنبه، ۲۰ شهریور ۱۴۰۳، در قالب میزگرد «اشتغال و دسترسپذیری دیجیتال»، میزبان گروهی از نابینایان و کمبینایان سراسر کشور بود.
در میزگرد چهارساعته اشتغال و دسترسپذیری دیجیتال که با مشارکت میهمانان حضوری و برخط برگزار شد، نخست آیاتی از قرآن مجید تلاوت گردید و سپس قائممقام مدیرعامل مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز، خانم لیلا غزنوی، خلاصهای از فعالیتها و اهداف مؤسسه را برای حاضران و شنوندگان تشریح کرد؛ در ادامه این نشست، سخنرانان به ارائه دیدگاهها و تجربیات خود در زمینه دسترسپذیری و اشتغال افراد با آسیب بینایی در حوزه فناوری اطلاعات پرداختند.
ارتباط با شرکتهای تأثیرگذار، عاملی مهم در دسترسپذیرسازی
نخست، خانم سمانه نیکمنش، از فعالان حوزه دسترسپذیرسازی فضای دیجیتال که هماکنون ساکن شهر تورنتو در کشور کانادا است، به بیان تجربیات خود در زمینه تلاش برای دسترسپذیرسازی چند وبگاه و نرمافزار پرداخت. وی ارتباط با شرکتهای بزرگ و تأثیرگذار را عاملی مهم در دستیابی به هدف دسترسپذیرسازی فضای مجازی برشمرد و تحقق آن را موجب اتصال به یک جامعه بزرگتر و مؤثرتر دانست.
خانم نیکمنش از تلاش خود در جهت قانع ساختن شرکت اپل برای افزودن قابلیت خوانش متون فارسی در محصولات این شرکت سخن گفت و گوشهای از تجربیات موفق خود در پیگیری دسترسپذیری چند وبگاه را بیان کرد. او سرانجام از دو عامل الزام قانونی و سود اقتصادی به عنوان مهمترین عوامل در اقناع شرکتهای فناوریمحور برای دسترسپذیر ساختن محصولات خود نام برد.
بازار کار آزاد، بستری مناسب برای درآمدزایی نابینایان
سخنران بعدی آقای حمیدرضا آبروشن بود که از برنامهنویسان نابینای موفق در حوزه کسب و کار است. او پس از معرفی خود، بازار کار آزاد را بستری مناسب برای کسب درآمد نابینایان دانست و از افراد با آسیب بینایی خواست صرفاً به شغلهای سازمانی و استخدامی نیندیشند. وی ضمن اشارهای به اثرگذاریهای مثبت و منفی ابزارهای هوش مصنوعی بر بازار کار برنامهنویسان نابینا، داشتن رزومه و مهارتهای بازاریابی را از عوامل مهم بر امکان اشتغال نابینایان در بازار آزاد برشمرد.
از اهمیت استقلال فردی نابینایان غافل نشویم!
در ادامه میزگرد اشتغال و دسترسپذیری دیجیتال، نوبت به آقایان اسماعیل رفاهی و علیاکبر حاتمی، رئیس و نایب رئیس انجمن علمی-فرهنگی موج نور اصفهان رسید.
آقای اسماعیل رفاهی ضمن توضیح اقدامهای انجمن موج نور در آموزش رایانه و گوشیهای همراه به نابینایان و تولید بستههای آموزشی در حوزه فناوری اطلاعات برای افراد با آسیب بینایی، اشارهای هم به تلاش برای اشتغال شماری از نابینایان داشت. وی عدم استقلال فردی نابینایان را یکی از مهمترین عوامل شکست آنان در دستیابی به موقعیتهای شغلی مناسب و بدتر از آن، از دست دادن شغلهایی که به دست آوردهاند دانست.
آقای علیاکبر حاتمی هم گوشهای از تجربیات خود در آموختن فناوری اطلاعات در شرایط سخت و با کمترین امکانات ممکن و دستیابی به شغل مناسب با تخصص خود را بیان کرد. او، علاوه بر اعتماد به نفس و روحیه شکستناپذیری برای نابینایان، خلاقیت و شناخت نیازهای موجود در جامعه را در رسیدن به شغل و کسب درآمد بسیار مهم و مؤثر دانست.
دو پروژه کارگشا برای نابینایان
سپس آقای شادیار خدایاری از برنامهنویسان نابینای باسابقه، به توضیحاتی راجع به مسیر آموزشی افراد با آسیب بینایی علاقهمند به تحصیل در زمینههای مبتنی بر فناوری اطلاعات در مدرسه و دانشگاه پرداخت و بهترین راه آموزشهای کاربردی برای نابینایان را آموزشهای تخصصی و مهارتمحور خارج از فضای دانشگاهی دانست.
در ادامه، آقایان شادیار خدایاری و احسان اسماعیلی به چگونگی ورود خود به پروژه گسترش زبان فارسی برای espeak اشاره کردند و ضمن تشریح بخشی از فرایند خوانش متون فارسی با این صفحهخوان، به سؤالاتی پیرامون آن پاسخ گفتند.
سرانجام، آقای خدایاری به پروژه دیگری با عنوان «نت سفید» اشاره کرد. نت سفید نرمافزاری است که فایلهای الکترونیکی نت موسیقی را به توضیح متنی قابل خوانش برای نابینایان فعال در حوزه موسیقی تبدیل میکند؛ با این توضیح که افراد بینا میتوانند این نتها را به صورت گرافیکی روی صفحه نماشگر خود مشاهده کنند، اما نابینایان پیشتر امکان دسترسی به آنها را نداشتند.
پایان میزگرد اشتغال و دسترسپذیری دیجیتالبا سخنان آقای شایستهنیا
میزگرد اشتغال و دسترسپذیری دیجیتال با سخنان مدیرعامل مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز، آقای محمدقاسم شایستهنیا خاتمه یافت. آقای شایستهنیا ابراز امیدواری کرد بتوان در کنار هم و با همکاری یکدیگر اتفاقات مفید و مؤثری را برای نابینایان در حوزه فناوری اطلاعات رقم زد. وی خدمترسانی و ایجاد تحول در زندگی نابینایان و کمبینایان ساکن مناطق محروم کشور را از اهداف مؤسسه توانگران شیراز و دبیرخانه رویداد نابینایان و تحول دیجیتال برشمرد و همکاری در تدوین یک برنامه منسجم برای فعالیتهای مورد نظر مرتبط با نابینایان و فناوری اطلاعات در سال ۱۴۰۴ را از همه حاضران خواستار شد.
لازم به ذکر است که آقای سید جواد حسینی، عضو کمیته فنی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال نیز اجرا و مدیریت این میزگرد را بر عهده داشت.
*****
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)