رویداد سراسری نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، سرانجام، با برگزاری آیین افتتاحیه در صبح روز چهارشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، در سالن شهید قاضی استانداری فارس رسماً کار خود را آغاز کرد. این مراسم با حضور جمعی از متخصصان و صاحبنظران بینا و نابینای سراسر کشور در حوزه فناوری اطلاعات، استاندار و شماری دیگر از مسؤولان استان فارس، عوامل رویداد و دیگر میهمانان برگزار گردید.
آیین افتتاحیه با تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط آقای سعید درفشیان، از اعضای کمیته فنی رویداد آغاز شد و پس از احترام به سرود جمهوری اسلامی ایران، کلیپی از فضای فعالیت نابینایان در عرصه دیجیتال و فناوری اطلاعات برای حاضران پخش گردید.
مسائل نابینایان در اولویت امور کشور نیست
در ادامه آیین افتتاحیه نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، مدیرعامل مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز و دبیر اجرایی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، آقای محمدقاسم شایستهنیا، ضمن تقدیر و خوشآمدگویی به حاضران، اظهار کرد: ما، نابینایان، نگران ندیدن نیستیم، بلکه نگران دیده نشدن هستیم. او، همچنین، به در اولویت نبودن مسائل نابینایان در امور کشور اشاره کرد و همین امر را سبب غفلت مسؤولان از تواناییها و نیازهای این قشر از جامعه برشمرد.
آقای شایستهنیا سپس از استانداری فارس به عنوان عضوی از بدنه دولت خواست مطالبات و نتایج این رویداد را تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری نماید. وی ابراز امیدواری کرد که به منظور ساماندهی و پیگیری منسجم مسائل مربوطه، بتوان یک بانک اطلاعاتی از نابینایان و کمبینایان متخصص در فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) گردآوری و نمود.
ظرفیت موجود در میان نابینایان و کمبینایان بسیار مهم است
در ادامه آیین افتتاحیه رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، مدیرکل فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و شبکه دولت استانداری فارس و دبیر علمی رویداد، آقای دکتر محمدعلی فاضلی، هدف از این همایش را تلاش برای ساختن دنیای بهتر برای زیستن عنوان کرد و ظرفیت موجود در میان نابینایان را یکی از مهمترین ظرفیتها در این حوزه دانست.
آقای دکتر فاضلی افزود: لازم است برای استفاده حداکثری از ظرفیت موجود برای ساختن دنیای بهتر، زیرساختهای لازم را ایجاد کنیم که یکی از مهمترین این زیرساختها، ساماندهی دسترسیپذیری فضای مجازی است. وی ادامه داد: در این راه، نیازمندیم که فرهنگسازی لازم برای اِعمال دسترسیپذیری صفحات وب و پرتالهای ارائه خدمات انجام گیرد.
دبیر علمی نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، ضمن تأکید بر حق برابری سهم استفاده نابینایان از فضای مجازی نسبت به سایر افراد جامعه، از بین بردن محدودیتهای قانونی برای اشتغال نابینایان را خواستار شد. او، در پایان، با تشکر از نگاه ویژه استاندار فارس، دکتر ایمانیه به این رویداد، از همه عوامل و میهمانان رویداد قدردانی کرد.
فرهنگسازی رعایت دسترسیپذیری از اهداف اصلی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال است
سپس، نوبت به مسؤول کمیته فنی نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، آقای احسان اسماعیلی رسید که ضرورت برگزاری چنین رویدادی را تبیین کند. وی به پیشرفتهای ابزارهای مورد استفاده نابینایان و کمبینایان در گذر زمان اشاره کرد و تأکید نمود که اگر استانداردهای دسترسیپذیری فضای مجازی کاملاً رعایت شود، هیچ تفاوتی میان یک کاربر نابینا و یک کاربر بینا نیست.
آقای احسان اسماعیلی چالشهای موجود برای نابینایان در عرصه دیجیتال را ناشی از عدم رعایت همین استانداردهای دسترسیپذیری دانست و ضمن اشاره به پنلهای سهگانه رویداد، فرهنگسازی در جهت رعایت این استانداردها را هدف اصلی همایش برشمرد. وی حضور متخصصان نابینای حوزه دیجیتال و فناوری اطلاعات از سراسر کشور در این رویداد را گامی در جهت اثبات عملی تواناییهای افراد با آسیب بینایی به جامعه عنوان کرد.
اشتغال نابینایان، یکی از بزرگترین مشکلات حل نشده آنان:
یکی دیگر از سخنرانان آیین افتتاحیه رویداد سراسری نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، استاندار فارس، دکتر محمدهادی ایمانیه بود که ضمن تشکر از برگزارکنندگان و حامیان این رویداد، ابراز امیدواری کرد که این کار پسندیده در سراسر کشور گسترش پیدا کند. وی مشکل اشتغال را یکی از مشکلات شایع و طولانیمدت حلنشده راجع به نابینایان و کمبینایان دانست و ابراز امیدواری کرد که انجام فعالیتهایی مانند این رویداد، موجب برطرف شدن این موانع شود.
دکتر ایمانیه از تلاش خود برای پای کار آوردن همه سازمانها و دستگاههای دولتی استان در جهت تحقق اهداف این رویداد، خبر داد و با مهم شمردن مسأله تسهیل زندگی نابینایان، اشتغال را مهمترین موضوع این قشر برشمرد و اظهار کرد که اگر آموزش هم در راستای اشتغال باشد موجب تسهیل زندگی نابینایان خواهد شد.
شکوفایی استعداد نابینایان، زمینهساز اشتغال آنهاست
مدیرعامل شرکت لبنیات رامک و عضو هیئت مدیره مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز، آقای مهندس هاشم نصیری نیز با اشاره به حرکت دنیا به سوی دیجیتالی شدن، این ابزار را ابزاری قدرتمند برای اشتغال نابینایان دانست و تأکید کرد که البته برای استفاده از این ابزار نیاز به آموزش افراد دارای آسیب بینایی است.
آقای مهندس نصیری عمده مشکلات جامعه را ناشی از مشکل بیکاری دانست و با اشاره به تجربه آشنایی خود با نابینایان و کمبینایان، شکوفایی استعدادهای این قشر را زمینهساز اشتغال آنان برشمرد. وی رسیدن نابینایان به استقلال مالی، پس از طی دورههای آموزشی را از اهداف اولیه مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز معرفی کرد و بیان نمود، گامهایی هم در مؤسسه در راستای همین هدف برداشته شده است. او، در ادامه، استقلال مالی را از عوامل عزت نفس و خودباوری افراد با آسیب بینایی قلمداد کرد و بر لزوم توسعه و اشاعه این حرکت علمی به سراسر کشور تأکید نمود.
دیگر سخنرانان آیین افتتاحیه نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال
آقایان منصور ایزدپناه، جانشین رئیس شورای راهبری و توسعه فضای مجازی استان فارس، مهندس علیاکبر حاتمی، نابینای موفق در عرصه آموزش و اشتغال و عضو کمیته فنی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، مهندس عمران بهروز، از افراد مؤثر در اشتغال نابینایان و دکتر حمید جعفری، مدیرعامل خانه نور ایران نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
لازم به ذکر است که نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، در روزهای ۲۵ و ۲۶ بهمنماه در شیراز، به میزبانی مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز، با حمایت شورای فضای مجازی استان فارس و با حضور متخصصان و صاحبنظران نابینا و بینا از سراسر کشور برگزار گردید و با قرائت بیانیه پایانی در آیین اختتامیه کار خود را به سرانجام رساند. در مطالبی دیگر، گزیده مباحث مطرح شده در پنلهای سهگانه رویداد را از نظر خواهیم گذراند.
*******
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)