نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال که در بهمنماه سال ۱۴۰۲ در شیراز با همت مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز و با همکاری استانداری فارس برگزار شد، دو مفهوم محوری را در نظر داشت: یکی دسترسپذیری محیط دیجیتال برای نابینایان و دیگری فرهنگسازی و آگاهیبخشی عمومی نسبت به توانمندیهای افراد با آسیب بینایی در حوزه فناوریهای نوین.
اما، فعالیت رویداد تنها به همان روزهای برگزاری محدود نشد و پیگیری اهداف آن همچنان با جدیت و تلاش دوچندان ادامه یافت. یکی از این اقدامات مؤثر، پیشنهاد دو دوره تخصصی به سازمان فنی و حرفهای بود که پیشتر @دوره «آموزش فناوریهای یاریرسان افراد با آسیب بینایی» رسماً به ثبت رسیده بود و اکنون با ثبت رسمی دوره «تحلیل و ارزیابی دسترسپذیری دیجیتال»، این کوشش نیز به ثمر نشسته است.
دسترسپذیری دیجیتال به چه معناست؟
دسترسپذیری Accessibility به معنای وجود امکان استفاده آسان از یک محصول سختافزاری یا نرمافزاری است، به گونهای که همه افراد، اعم از نابینا، ناشنوا، بیسواد یا کمسواد و … به راحتی بتوانند به قابلیتها و کارکردهای آن محصول دسترسی داشته باشند. دسترسپذیری دیجیتال بر شرایط و ضوابط دسترسی محیطهای دیجیتالی و فضای مجازی، از جمله نرمافزارها، اپلیکیشنها، وبسایتها، اتوماسیونهای اداری و آموزشی و غیره تمرکز دارد.
این که تصویری توضیح نداشته باشد، پیغام خطا یا هر پیغام دیگری فقط به صورت هشدار صوتی اعلام شود، پیمایش در صفحه با کیبورد بسیار دشوار باشد یا اساساً امکان نداشته باشد، ضعف خطوط اینترنت سبب دشواری کار شود، انجام کارهای ساده به طی مراحل طولانی و طاقتفرسا نیاز داشته باشد و موانعی از این دست، همگی میتوانند نشانگر دسترسپذیر نبودن یک محیط دیجیتال باشند. موانعی که تنها با رعایت استانداردهای بسیار ساده و اغلب کمهزینه یا تقریباً بدون هزینه و با صرف کمترین زمان میتوان به راحتی آنها را رفع کرد. در آینده بیشتر به توضیح جنبههای گوناگون دسترسپذیری خواهیم پرداخت.
دوره تحلیل و ارزیابی دسترسپذیری دیجیتال رسماً به ثبت رسید!
پس از ثبت رسمی دوره «آموزش فناوریهای یاریرسان افراد با آسیب بینایی»، سرانجام دوره «تحلیل و ارزیابی دسترسپذیری دیجیتال» که کمیته فنی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال پیشتر آن را با عنوان کارشناس دسترسپذیری دیجیتال به تصویب خود رسانده بود نیز پس از اصلاحاتی در عنوان و محتوا، در پرتال رسمی سازمان فنی و حرفهای کشور به ثبت رسید تا گام مهم و مؤثر دیگری در جهت افزایش سطح دسترسپذیری فضاهای دیجیتال در ایران برداشته شود.
آموزشگاه فنی و حرفهای بنیاد توانگران کارآفرین نور نخستین میزبان برگزاری این دو دوره آموزشی خواهد بود که قرار است در روز چهارشنبه، ۵ دیماه ۱۴۰۳، طی یک آیین رسمی با حضور مسئولان استانی و متخصصان فناوری اطلاعات، آغاز هر دو دوره رسماً اعلام گردد. تربیت کارشناسانی به منظور مشاوره و سنجش سطح دسترسپذیری محیطهای مجازی در سازمانها، شرکتها و نهادهای گوناگون مهمترین هدف برگزاری دوره مهارتی «تحلیل و ارزیابی دسترسپذیری دیجیتال» است.
***
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)