در ادامه رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ و پس از برگزاری آیین افتتاحیه، نوبت به مباحث پنل آموزش در بعدازظهر روز چهارشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ رسید. در این پنل که از ساعت ۱۴:۳۰ (چهارده و سی دقیقه) در سالن رازی مجتمع علمی-آموزشی ولایت شیراز آغاز شد، نمایندگانی از وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه غیر انتفاعی زنْد و پلتفرم رسمی فرادرس به صورت حضوری یا برخط مشارکت داشتند.
گفتنی است که اداره مباحث پنل آموزش را دو تن از اعضای کمیته فنی نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، آقایان اسماعیل رفاهی پیکانی و سعید درفشیان بر عهده داشتند.
مناسبسازی مواد درسی؛ مهمترین دغدغه محصلان نابینا
اولین ارائه در پنل آموزش رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ از سوی دانشگاه غیر انتفاعی زنْد انجام گرفت. مدیر آموزش، دکتر محمدرضا اسلامینژاد، مسؤول وبسایتها، دکتر امیرحسین راسخ، مدیر گروه کامپیوتر، خانم دکتر بتسابه تنوری و مسؤول کارگاههای فنی و مهندسی، دکتر هومن فتانت نمایندگان این دانشگاه در رویداد بودند.
در خلال سخنرانیها و پرسش و پاسخها میان حاضران و نمایندگان دانشگاه غیر انتفاعی زنْد، مباحثی همچون ضرورت مناسبسازی متون درسی دانشگاهی برای نابینایان، خصوصاً راجع به دروس مبتنی بر گرافیک، دسترسیپذیرسازی وبسایتها و سامانههای آموزشی با توجه به استانداردهای بین المللی و آشنایی استادان با نحوه تدریس قابل درک برای افراد با آسیب بینایی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و دکتر اسلامینژاد از پیشنهادهای همه حاضران در راستای بهبود آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات به نابینایان و کمبینایان استقبال نمود.
حضور برخط نماینده وزارت آموزش و پرورش در نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال
پس از دانشگاه غیر انتفاعی زنْد، نوبت به خانم نگین رادمنش، یکی از معلمان رشتههای فنی و حرفهای از استان اصفهان رسید. وی با بررسی دروس رشتههای مختلف دو گروه «کار و دانش» و «فنی و حرفهای» در هنرستانها، بعضی دروس همانند فتوشاپ Photoshop، ادوبی انیمِیْت Adobe Animate، ساخت پویانمایی و گرافیک رایانه و مانند اینها را از چالشهای آموزشی نابینایان و کمبینایان برشمرد و رشته تولید و توسعه دهنده پایگاههای اینترنتی را دارای دروس کاملاً مناسب برای تحصیل این قشر در هنرستان دانست.
سپس، کارشناس دفتر تألیف کتب «فنی و حرفهای» و «کار و دانش» وزارت آموزش و پرورش، آقای دکتر حسن جعفریه، از آمادگی این مرجع برای استفاده از مشاوران نابینا یا کمبینا در کمیسیونهای تخصصی تألیف کتب درسی، به منظور مناسبسازی مواد درسی مرتبط با فناوری اطلاعات برای دانشآموزان با آسیب بینایی استقبال کرد. وی، همچنین، از تلاش دفتر تألیف کتب درسی در جهت بررسی تغییر محتوایی متون درسی، ادغام دو گروه «کار و دانش» و «فنی و حرفهای» و شایستهمحوری آزمونهای عملی هنرستان خبر داد.
لازم به ذکر است، خانم رادمنش و آقای دکتر جعفریه به صورت برخط در رویداد مشارکت کردند.
آموزشهای فرادرس برای نابینایان رایگان خواهد بود
مدیر نشر آموزشی پلتفرم فرادرس، خانم مهندس فاطمه رضازاده، یکی دیگر از میهمانان و ارائه دهندگان پنل آموزش بود که به صورت برخط شرکت میکرد. وی با اشاره به وجود بیش از ۳۰٬۰۰۰ (سی هزار) ساعت آموزش در فرادرس که ۱۳۰ ساعت آن، آموزشهای ویژه نابینایان است، بر افزایش سطح دسترسیپذیری این پلتفرم برای افراد با آسیب بینایی تأکید کرد.
خانم مهندس رضازاده، با اشاره به خدمات آموزشی رایگان فرادرس به دانشآموزان کشور افغانستان، اعلام کرد که میکوشیم آموزشهای موجود در فرادرس به صورت رایگان در اختیار همه نابینایان و کمبینایان ایران نیز قرار گیرد. او، همچنین، اشارهای هم به تلاش برای دسترسیپذیر ساختن زیرنویس فیلمهای آموزشی منتشرشده در فرادرس برای استفاده افراد با آسیب بینایی داشت.
دسترسیپذیر نبودن بعضی بخشهای وبسایت فرادرس و گنجاندن مباحث مربوط به دسترسیپذیری در آموزش زبانهای برنامهنویسی موجود در آن پلتفرم نیز از جمله خواستههای حاضران از مجموعه فرادرس بود.
محله نابینایان؛ محلهای برای آموزش و سرگرمی
از سال ۱۳۸۹، آقای مجتبی خادمی اقدام به راهاندازی وبلاگی کرد که بعدها به وبگاه محله نابینایان به نشانی gooshkon.ir تبدیل گردید. از سال ۱۳۹۷ هم مدیریت این پایگاه اینترنتی را آقای محسن صالحی بر عهده گرفت. هماکنون، این مجموعه به محلی برای آموزش و سرگرمی نابینایان و کمبینایان فارسیزبان بدل شده است.
در ادامه مباحث پنل آموزش، نوبت به مدیر پایگاه اینترنتی محله نابینایان، آقای محسن صالحی رسید. او تولید و انتشار آموزش در حوزههای گوناگون، برگزاری کلاسهای آموزشی برخط، ضبط کتابهای درسی و خصوصاً کمکدرسی و ایجاد یک کتابخانه صوتی دانشآموزی را از فعالیتهای این وبگاه معرفی کرد.
آقای صالحی در بخش دیگری از سخنانش، پرداختن به آموزشهای مغفول مانده برای نابینایان، همچون آموزش زبان بدن به آنان را لازم دانست. وی از نابینایان خواست که با صِرف بیان مداوم مطالبات و مشکلاتشان، بدون هیچ کوشش و جوششی از سوی خود، موجب خستگی و دلزدگی سایر افراد جامعه نشوند و خودشان نیز گامهایی در جهت شناسایی این چالشها و رفع آنها بردارند.
همبستگی؛ عامل حرکتهای قدرتمند
دبیر اجرایی نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، آقای شایستهنیا هم ابراز امیدواری کرد، با حضور امثال محسن صالحی و همبستگی در سطح کشور بتوانیم حرکتهای قدرتمند و ثمربخشی را شکل دهیم.
آقای مهندس نصرالله رضایی، از مدرسان و تولیدکنندگان باسابقه آموزشهای ویژه نابینایان در حوزه فناوری اطلاعات و آقای علیرضا شریفی هم دیگر ارائه دهندگان پنل آموزش در رویداد سراسری نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ بودند.
نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال به مدت دو روز و در قالب سه پنل آموزش، اشتغال و تسهیل زندگی نابینایان مبتنی بر دو اصل دسترسیپذیری و فرهنگسازی، در شیراز برگزار شد که به زودی در مطالبی دیگر به خلاصه مباحث مطرح شده در دو پنل اشتغال و تسهیل زندگی نابینایان نیز خواهیم پرداخت.
*******
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)