با پیشرفت فناوری اطلاعات در سالیان اخیر، نابینایان و کمبینایان هم دریچه تازه و بسیار وسیعی را پیش روی خود یافتند. طراحی صفحهخوانها تحول بزرگی در بهرهمندی نابینایان از قابلیتهای دنیای دیجیتال به وجود آورد. حالا دیگر یک فرد دارای آسیب بینایی میتوانست با در اختیار داشتن یک دستگاه رایانه و استفاده از نرمافزارها یا اتصال به شبکه جهانی اینترنت، به دنیای بیکرانی از اطلاعات دست یابد.
ورود گوشیهای همراه هوشمند هم که جنبههای این تحول فناورانه در زندگی نابینایان را چند برابر ساخت. برقراری ارتباط مجازی با سایر اعضای جامعه، مطالعه و پژوهش، یادگیری مهارتهای گوناگون و برگزاری کلاسهای مجازی، مسیریابی آسان، انجام امور بانکی و اداری و کسب درآمد از فعالیتهای اقتصادی مبتنی بر فناوری اطلاعات تنها بخشی از مزیتهای فراوان فناوری اطلاعات و دنیای دیجیتال برای افراد با آسیب بینایی است.
اینْستِنت ریدر یا اینستا ریدر چیست؟
فناوری (تکنولوژی) میتواند راهی بسیار قدرتمند برای حل بسیاری از مشکلات دانشآموزان و دانشجویان نابینا و کمبینا باشد. مطالعه متون چاپ شده بر روی کاغذ ازطریق گرفتن عکس یا اسکن کردن متن هم یکی دیگر از قابلیتهای فناوری است که به کمک استقلال نابینایان میآید.
یکی از ابزارهای مبتنی بر فناوری، نرمافزار InstaReader است که غالباً آن را اینستا ریدر مینامند. البته برخلاف نام متداولش در میان نابینایان ایران، یعنی اینستا ریدر، این اپلیکیشن هیچ ارتباطی با سکو یا پلتفرم اینستاگرام ندارد.
این روزها اینْستِنت ریدر یا اینستا ریدر یکی از محبوبترین نرمافزارها یا بهتر بگوییم اپلیکیشنهای یاریرسان به نابینایان برای خوانش متون اسکن شده است. با کمک نرمافزار insta reader میتوان فایلهای متنی که به صورت عکس، یا درواقع دارای فرمتهای مبتنی بر تصویر هستند را به متن قابل تشخیص برای صفحهخوان و درنتیجه، قابل خوانش برای نابینایان تبدیل نمود.
کارگاه آموزشی اینْسْتِنْت ریدر یا اینستا ریدر برگزار شد!
مؤسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز که همواره آموزشهای سودمند و کارامد برای نابینایان را یکی از اصلیترین رسالتهای خود میداند، این بار هم با برگزاری کارگاهی برای معرفی و آموزش کار با اینستا ریدر در تاریخ سوم مرداد ۱۴۰۳ کوشید گام دیگری در جهت به استقلال رساندن افراد با آسیب بینایی بردارد. کارگاه آموزشی اینستا ریدر با حضور جمعی از دانشآموزان نابینا و با تدریس یکی از دانشجویان نابینای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، آقای ابوالفضل اصغری، برگزار شد.
برگزاری چنین کارگاههایی بیتردید سهم مهمی در افزایش سطح توانمندی و استقلال نابینایان در پی خواهد داشت.
*******
نویسندگان: علاءالدین طاهری سیمکانی و مینا قائدی
نظر (۰)