روز دوم رویداد سراسری نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ با مباحث پنل اشتغال از ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه، ۲۶ بهمنماه سال ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، در سالن رازی مجتمع علمی-آموزشی ولایت شیراز آغاز گردید. در خلال این پنل، چند تن از کارفرمایان تجربههای شیرین و خوب خود را پیرامون کار با نابینایان بیان کردند و چند تن از متخصصان نابینا هم از تجربههایشان در بازار کار آزاد گفتند.
لازم به ذکر است که مدیریت مباحث این پنل را دو تن از اعضای کمیته فنی رویداد، آقایان احسان اسماعیلی و سید جواد حسینی بر عهده داشتند.
دو مجموعه خوشسابقه در کار با نابینایان
کارمند روابط عمومی شرکت فیروز، آقای محسن محمدقلی، به عنوان اولین میهمان در پنل اشتغال نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال به ارائه مطلب پرداخت. وی ضمن تأکید بر نگاه مثبت مسؤولان مجموعه فیروز به استخدام معلولان، به دسترسیپذیری نسبی بعضی سامانههای اداری این شرکت هم اشاره کرد.
در ادامه، مدیر مرکز نوآوری شرکت بهداشتی فیروز، آقای دکتر سید حبیب الله رحمتی که به صورت برخط در رویداد حضور داشت، بهرهگیری شغلی از توانمندیها و مهارتهای نابینایان و دیگر معلولان را از تجربههای موفق این مجموعه دانست. او تأکید کرد که معلولان با توجه به تمرکز بیشتری که میتوانند روی کار داشته باشند، حتی دقیقتر و بهتر از افراد بینا قادرند وظایف محوله را به انجام برسانند. وی با اشاره به راهاندازی یک استارتآپ در امسال و یک استارتآپ دیگر در آینده نزدیک توسط مجموعه فیروز در زمینه تسهیل اشتغال معلولان، ایجاد پیوند میان کارفرمایان و کاریابان معلول را از اهداف این شرکت برشمرد.
در بخش دیگری از پنل اشتغال، مهندس عمران بهروز که روزگاری در گروه صنعتی انتخاب اسباب اشتغال شماری از نابینایان را فراهم ساخته بود، به ارائه تجربیات خود به صورت آنلاین پرداخت. وی به دسترسیپذیر ساختن سامانه مرکز پاسخگویی تلفنی ( Call Center ) گروه صنعتی انتخاب با کمک یکی از نابینایان آشنا به برنامهنویسی، آقای مجتبی خادمی، اشاره نمود و اشتغال بیش از چهل نفر از نابینایان در این مرکز را از دستاوردهای آن حرکت برشمرد. مهندس بهروز ضمن اشاره به لزوم وجود یک فضای آرام برای متقاضیان دورکاری در مرکز پاسخگویی تلفنی، اعلام کرد میکوشیم با یاری گرفتن از ابزارهای نوین فناوری، اشتغال به صورت دورکاری و در منزل را برای نابینایان امکان پذیر کنیم.
مهارتآموزی نابینایان و کمبینایان؛ شاهراه اشتغال آنان در فناوری اطلاعات
دو نفر از برنامهنویسان نابینای موفق، آقایان حمیدرضا آبروشن از تهران و پرهام دوستار ساکن کشور هلند هم از دیگر ارائه دهندگان در پنل اشتغال رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ بودند.
آقای آبروشن تسلط کامل بر مهارتهای لازم در حوزه فناوری اطلاعات، کمک گرفتن از پایگاههای کاریابی و سماجت و دلسرد نشدن از پاسخهای منفی را از عوامل مهم دستیابی نابینایان و کمبینایان به شغل مناسب دانست. او از نابینایان خواست که بدون تسلط بر مهارتهای خود اقدام به مصاحبه کاری نکنند؛ زیرا در این صورت، با توجه به تجربه منفی کارفرمایان از مصاحبه با یک فرد با آسیب بینایی، فرصت و موقعیت را از سایرین خواهند گرفت. وی تأکید کرد، همیشه موانعی هست و هیچجا همه چیز بر وفق مراد نیست؛ باید در برابر این موانع مقاوم بود.
یکی از برنامهنویسان نابینای شاغل در وبگاه بین المللی booking.com، آقای پرهام دوستار هم از تجربیات خود در بازار بین المللی کار در حوزه فناوری اطلاعات سخن گفت. وی آموختن برنامهنویسی را فراتر از حوزههای شغلی نابینایان، در تسهیل استفاده شخصی آنان از نرمافزارها و اپلیکیشنها نیز مفید و مؤثر دانست. او، با یادآوری فعالیتهای خود در زمینه نوشتن بازیهای رایانهای برای نابینایان، بیان کرد که شاید طراحی و اجرای برخط بازیهای رایانهای دسترسیپذیر نتواند برای افراد با آسیب بینایی درآمدی داشته باشد، اما، ورود به حلقه مشاورهای شرکتهای بازیساز حداقل فایده این کار خواهد بود.
تحمل و صبر زیاد، لازمه اشتغال نابینایان
نماینده حقوقی علوم پزشکی شیراز ( مرکز بهداشت شهدای والفجر )، آقای حسین آگاهی با ذکر گوشهای از برخوردهای خوب و بد دیگران در محیط کار با نابینایان، تأکید کرد که نباید توقع داشته باشیم که همیشه همه چیز مطابق میل ما باشد. او داشتن آستانه تحمل بالا و صبر زیاد را لازمه فعالیت نابینایان در فضاهای شغلی بیان کرد.
آقای آگاهی کمک از ابزارهای فناورانه نوین را خصوصاً برای نابینایان ضروری دانست و از تجربه خود در خواندن نامههای مراجعان با اپلیکیشن اینْسْتِنْت ریدِر Instant Reader گفت. وی با تأکید بر قدرت انگیزه شخصی نابینایان و کمبینایان، افزود: «اگر حس روییدن در کسی باشد، موانع نه که هیچ باشند، بلکه میتوانند هیچ بشوند.»
دیگر سخنرانان در پنل اشتغال نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال
نماینده شرکت هندی-کانادایی تِکنوتِری Techno Tree، آقای مهندس مهدی فخری و مدیر اجرایی شرکت توسعه و مدیریت پارسیان زرین، آقای مهندس اسماعیل شیدایی نیز بخشی از تجربیات خوب خود از همکاری با نابینایان را بیان کردند و این قشر را مستعد کسب مهارت و اشتغال موفق در شاخههای گوناگون حوزههای دیجیتال و فناوری اطلاعات معرفی نمودند.
آقای مهندس نصرالله رضایی، از مدرسان باسابقه فناوری اطلاعات به نابینایان و آقای امیر احمدی، نویسنده کتاب راهبردهای اشتغال نابینایان، از دیگر ارائه دهندگان در پنل اشتغال نخستین رویداد سراسری نابینایان و تحول دیجیتال بودند. در بخش دیگری از مباحث این پنل هم آقای سید محمدحسین حسینی، پدر سید جواد حسینی، کارآفرین نابینا و عضو کمیته فنی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، با اشاره به تلاشهای فرزندش در کسب موفقیت، همه نابینایان را به کسب مهارت و تلاش در جهت به ثمر رساندن آن تشویق کرد.
مدیرعامل شرکت رایانهای «شهر فافا»، آقای مهندس احسان تَمیس، میهمان ویژه پنل اشتغال بود که آمادگی خود برای دسترسیپذیر ساختن نرمافزارها و وبسایتهای طراحی شده توسط شهر فافا و استفاده از مشاوران نابینا یا کمبینا در این مسیر را اعلام کرد.
پیشتر در مطلبی دیگر، مباحث پنل آموزش را به اختصار مرور کردیم. بهزودی، به مباحث پنل تسهیل زندگی نابینایان نیز خواهیم پرداخت.
*******
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)