در نخستین جلسه کمیته اجرایی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ که در محل استانداری فارس، با حضور دکتر محمدعلی فاضلی (مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و شبکه دولت استانداری) و اعضای مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز و با مشارکت برخط چند تن از اعضای کمیته فنی رویداد برگزار گردید، پیرامون کلیات نحوه برگزاری و فراهم ساختن مکان و دیگر مقدمات رویداد بحث و تبادل نظر شد. مدیرعامل مؤسسه توانگران کارآفرین گزارشی از روند فعالیتهای مرتبط ارائه نمود و مدیرکل فناوری اطلاعات استانداری فارس هم به بیان سخنانی پیرامون این حرکت علمی-اجتماعی پرداخت.
رویداد نابینایان و تحول دیجیتال، فرصتی برای جامعه بینا
دکتر محمدعلی فاضلی در آغاز سخنانش گفت: در اولین برخوردی که با مؤسسه توانگران داشتیم، این دوستان چراغ امیدی در دل ما روشن کردند. در فضایی که تمام تلاش شبانهروزی ما این است که بتوانیم یک خروجی مؤثر داشته باشیم و با دیدن آن خروجی خستگی کار و تلاش از تنمان بیرون رود، مشاهده کردیم که مجموعههایی هستند که پیشروتر از ما حرکت میکنند و به آن خروجیها هم دست پیدا کردند.
مدیرکل فناوری اطلاعات استانداری فارس، ضمن اشاره به این نکته که برگزاری رویداد نابینایان و تحول دیجیتال پیشنهادی بود که از سوی مؤسسه توانگران کارآفرین مطرح شد و ما نیز آن را پذیرفتیم، این رویداد را فرصتی برای جامعه بینا دانست که بتوانند از ظرفیتهای ویژه نابینایان که تا کنون در سطح کشور مغفول مانده است بهره ببرند و افزود: بیش از ۱٪ (یکدرصد) از جمعیت کشور را نابینایان تشکیل میدهند و در میان افراد این قشر افراد متخصص و حاذقی در دانشهای مختلف هستند.
دکتر فاضلی با اشاره به آقای کاظم حسنزاده، یکی از همکاران نابینایش در استانداری، ادامه داد: برای من به واسطه آشنایی و مشاهدهای که از نزدیک داشتم اثبات شده است که اگر افراد با آسیب بینایی به حوزهای از دانش وارد میشوند، با توجه به تمرکزی که روی آن حوزه دارند، پیشرفتشان از یک فرد بینا بیشتر و اثر عملکرد و خروجی فعالیتشان نیز قابل توجهتر بوده است. وی ادامه داد: ما به عنوان افرادی که صاحب کرسیان دولت هستند، وظیفه داریم ساز و کارهای قانونی را درکنار این فعالیتهایی که انجام میشود ایجاد کنیم.
مشارکت دولت و پیگیریهای قانونی، لازمه فعالیت نابینایان در فناوری اطلاعات
مدیرکل فناوری اطلاعات استانداری فارس در توضیح تلاش خود برای همراهی با این رویداد گفت: در یازدهمین جلسه شورای عالی فضای مجازی استان فارس، پیروی مکاتبهای که آقای شایستهنیا (مدیرعامل مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز) با استاندار فارس داشتند، این موضوع تبیین گردید و مصوب شد همایشی در استان شکل بگیرد تا ظرفیتهای ملی در این حوزه را شناسایی کند و ما بتوانیم با کمک مجموعهای مانند نظام صنفی رایانهای کشور و سایر نهادهای دولتی مرتبط با آن، نابینایان و کمبینایان را به عنوان مشاوران دسترسیپذیرسازی فضای مجازی معرفی کنیم تا پلتفرمها و سکوهای داخلی و بومی که تولید میشود را استاندارد نمایند و فکر نمیکنم فرد دیگری بهتر از خود نابینایان بتواند این کار را انجام دهد.
او در ادامه افزود: ما با دو دسته از افراد دارای آسیب بینایی مواجه هستیم؛ یکی افرادی که خودشان به این موضوع آگاه هستند و میتوانند نقش مربیگری داشته باشند و دیگری کسانی که استعداد و انگیزه کافی دارند و باید مورد توجه قرار بگیرند و حمایت شوند تا جذب گردند و به آنان آموزشهای لازم (در حوزه فناوری اطلاعات) داده شود که در آینده بتوان از وجود آنان نیز بهرهمند شد. اما، این اصل آن اتفاق مثبت نیست. اصل آن اتفاق مثبت این است که با استاندارد کردن پلتفرمها و سکوهای داخلی، دایره شغلهای تخصصی که نابینایان و کمبینایان میتوانند بر عهده بگیرند را گسترش دهیم.
دکتر فاضلی با اشاره به وابستگی دنیای امروز به فناوری اطلاعات و رفع بعضی نیاز شهروندان به وسیله بسترهای دیجیتال، بر پیگیری دولت الکترونیک برای رفع همه نیازهای شهروندان ازطریق بستر دیجیتال تأکید کرد. وی با اشاره به استقبال شورای عالی فضای مجازی کشور از مصوبه یازدهمین جلسه شورای عالی فضای مجازی استان فارس، افزود: مرحله بعدی پس از برگزاری این رویداد، شناخت ظرفیتها و آموزش این است که با سازماندهی نابینایان و کمبینایان متخصص و استاندارد کردن بسترهای مجازی، مسائل قانونی آن را در مجلس شورای اسلامی دنبال کنیم که بتوانیم استفادهای بهینه و صحیح از وجود افراد با آسیب بینایی در جامعه داشته باشیم.
گفتنی است جلسات کمیته اجرایی رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲ با حضور نمایندگان مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز و استانداری فارس، بهمنظور برنامهریزی و هماهنگیهای لازم برای برگزاری رویداد در محل دفتر مدیرکل فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و شبکه دولت استانداری تشکیل میشود.
*******
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)