جنبههای گوناگون نگرش به آموزش نابینایان و کمبینایان در فضای دیجیتال و فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) میتواند طیف وسیعی از نهادها و مراکز را با مسأله آموزش نابینایان درگیر کند. مباحث پنل آموزش در نخستین رویداد نابینایان و تحول دیجیتال هم قرار است به گوشهای از همین گستره علمی و آموزشی بپردازد. شماری از مراجع علمی و آموزشی نیز آمادگی خود را برای حضور فیزیکی یا برخط در این رویداد اعلام کردهاند که از آن جمله میتوان &سازمان فنی و حرفهای& را نام برد.
معرفی مختصر سازمان فنی و حرفهای
سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور از سازمانهای وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که از ادغام سه نهاد آموزشی کانون کارآموزی، مرکز تعلیمات حرفهای و صندوق کارآموزی، در سال ۱۳۵۹ و به منظور ارائه آموزشهای فنی و حرفهای تشکیل شده است. این سازمان علاوه بر ستاد مرکزی، دارای ۳۱ اداره کل در سطح کشور، یک مرکز تربیت مربی و بیش از ۱۱٬۰۰۰ (یازده هزار) آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد است.
سازمان فنی و حرفهای به منظور دستیابی به تازههای علوم و فناوری روز و همگامی با استانداردهای بینالمللی، همواره سعی بر گسترش روابط بینالمللی از جمله با سازمان بینالمللی کار (ILO) و سازمان بینالمللی آموزش حرفهای و کشورهای مختلف دنیا نمودهاست. در این راستا سازمان صرف نظر از تفسیر کلیت ساختار تشکیلاتی، صرفاً در قسمت آموزش، با حمایت حوزه پژوهش فعالیتهای خود را انجام میدهد.
مهارتآموزی نابینایان و کمبینایان در آموزشگاههای فنی و حرفهای
آموزش مهارت در شاخههای گوناگون فرهنگی، هنری و فنی و اعطای گواهینامه معتبر، گذراندن دورههای سازمان فنی و حرفهای را برای نابینایان و کمبینایان هم جذاب میسازد. هماکنون، در بعضی استانها، با همراهی سازمانهای فنی و حرفهای استانی، افراد با آسیب بینایی هم میتوانند در بعضی دورههای آموزشی شرکت کنند و پس از گذراندن آزمون نهایی گواهینامه معتبر کسب کنند.
اما، همچنان مشکلاتی هم بر سر آموزش نابینایان و کمبینایان در آموزشگاههای فنی و حرفهای، خصوصاً در مهارتهای مرتبط با رایانه (کامپیوتر)، به چشم میخورد که ازجمله میتوان به نبود نکات آموزشی ویژه نابینایان برای کار با رایانه در متون مرجع آموزشی و دسترسیپذیر نبودن سامانههای رسمی سازمان فنی و حرفهای برای افراد با آسیب بینایی اشاره کرد.
حمایت سازمان فنی و حرفهای استان فارس از رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲
مؤسسه توانگران کارآفرین شیراز نیز با تأسیس آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد توانگران توانسته است گام بسیار بلند و مؤثری را در جهت ورود افراد با آسیب بینایی به عرصههای مختلف آموزشی، از دانشپذیر گرفته تا مدرس و آزمونگر بردارد. در سالهای اخیر، چند تن از نابینایان و کمبینایان حتی موفق شدهاند به عنوان مربی و آزمونگر هم با سازمان فنی و حرفهای همکاری کنند.
هماکنون و در آستانه برگزاری رویداد نابینایان و تحول دیجیتال ۱۴۰۲، در دیدار مسؤول کمیته روابط عمومی و رسانه رویداد با رئیس سازمان فنی و حرفهای استان فارس، بار دیگر بر حمایت این سازمان از آموزش افراد با آسیب بینایی تأکید گردید. بدون شک حضور مراجع معتبر آموزشی، همچون سازمان فنی و حرفهای، در چنین رویدادهایی، ضمن آشنایی آنان با تواناییهای نابینایان، فراهم ساختن شرایط لازم برای آموزش این قشر را نیز شتاب میبخشد.
*******
نویسنده: علاءالدین طاهری سیمکانی
نظر (۰)